top of page
  • Obrázek autoraGustissimo Opava

Čínská pizza aneb o(pizze) z Číny.

Jste-li na těchto stránkách, asi už jste pizzu jedli. A asi vám už někdo taky vykládal, že je pizza z Číny. Mno, pokud je každá placka, na kterou šoupnete jakoukoli surovinu pizza, tak možná mají pravdu. Ale my si to nemyslíme. My se raději držíme toho, že pizza, PIZZA, má své kořeny v italské Neapoli, kde se začala péct v 18. století. A samotné slovo pizza se používalo prokazatelně v Gaetě ve střední Itálii v roce 997 př. n.l. Ha, řekněte, že ne.

Pizza byla jídlem pro chudé lidi, kteří si ji kupovali na ulici nebo si ji pekli doma. Byla to jednoduchá placka z těsta, rajčatové omáčky a mozzarelly. Někdy se přidávaly i další ingredience jako sardelky, česnek nebo bazalka.

Mezi bohatšími vrstvami se stala populární, až když ji v roce 1889 ochutnala královna Margherita během návštěvy Neapole. Líbila se jí pizza s bílým sýrem, červenými rajčaty a zelenou bazalkou, která připomínala barvy italské vlajky. Od té doby se tomuto druhu pizzy říká pizza Margherita. Nám se teda líbí taky, ale nikdo po nás pizzu nepojmenoval. Kdybychom tak měli pizzerii.... Marherita je královnou pizz. Na Marheritě krásně poznáte, jestli vám pizza v dané pizzerii chutná nebo ne. Je těsto, jak ho máte rádi. A co rajčatová omáčka? Je na ni mozzarella fior di latte, pěkně šťavnatá a plná mléka, nebo nastrouhaný vosk? A tak.

Pizza se rozšířila po celé Itálii až ve 20. století, když se zlepšily dopravní a komunikační prostředky. Mezitím se ale pizza díky italským emigrantům dostala do Ameriky. Američané si zamilovali pizzu a začali experimentovat s různými druhy těsta, omáček a náplní. Na náš vkus někdy až moc, ale o tom jindy.

Zakončeme to dnes tím, že pizza je jedním z nejoblíbenějších jídel na světě. A kdyby vznikla v Číně, musela by se jmenovat Pi T`sa, a kdyby vznikla v Řecku tak Pitzatziki. Ale jmenuje se pizza a je z Itálie ;-)

40 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentaris


bottom of page